Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megalodon

A Megalodon (Carcharodon megalodon) egy óriási cápafaj volt, valószínűleg a valaha létezett legnagyobb ragadozó hal. Mintegy 16 millió évvel ezelőtt jelent meg és 1,6 millió évvel ezelőtt pusztult ki. Roesch gyakran idézett véleménye szerint a Megalodon a nagy fehér cápa közeli rokona. Egy új tanulmány, mely a fogakat hasonlította össze, azt sugallja, hogy a nagy fehér cápa sokkal közelebb áll a kisebb méretű, de ugyanolyan veszélyes makocápához.

Nemrégiben találtak egy új fosszíliát Dél-Amerikán kívül, mely úgy néz ki, mint egy átmenet a nagy fehér cápa és a makocápa között. Ez a maradvány tovább erősíti a fehér cápa evolúciójával kapcsolatos elméletet. Míg a nagy fehér tipikusan 6-7 méteres hosszúságot ér el, a Megalodon kétszer ilyen hosszú volt olyan hatalmas gyomorral, hogy abban egy ember egészben eltűnhetett. A ma rendelkezésre álló fogfosszíliák alapján 12–13 méteresre becsülik a Megalodont.

Tömegük egyes becslések szerint elérhette a 60 tonnát is, más becslések szerint a 20–30 tonnát. A nagy fehér cápák életmódjából következtetve a Megalodonok napi táplálékszükséglete saját testsúlyuk egyötvened része lehetett. A ma létező tápláléklánc sajátosságai alapján feltételezhető, hogy bálnákat, nagy halakat, primitív fókákat és tengeriteheneket ehettek.

A harapása hatalmas méretéhez képest nem volt túl erős, de fűrészes fogai miatt nem is volt szükség rá. Az állkapocs gyengén ízesült az állat testéhez és ezért hatalmasra tudta nyitni az száját. Szabad mozgást is biztosított az előreugró állkapocsnak. A hatalmas test kormányzásához jóval nagyobb méretű úszókra volt szükség, mint amit a ma élő rokonok hordanak magukon – különösen igaz ez a cápák oly jellegzetes, amúgy sem kicsi hátúszójára.

Az eddigi kutatások eredményeképp a talán legjobban összerakott Megalodon-rekonstrukció az USA Maryland államában a Solomons szigeteken található Calvert Marine Museumban van kiállítva.

A Megalodonok eltűnésének okára több teória létezik. Az egyik a jégkorszak beköszöntével az óceán vizének lehűlésével magyarázza (a Megalodon a trópusi vizeket kedvelte). A másik teória szerint elfogyott a táplálék: a hatalmas táplálékigényű állat elsődleges táplálékforrásainak egy része (egyes delfin- és bálnafajok) szintén kihaltak. Van olyan elmélet is, amely a nála fürgébb ragadozók megjelenésével magyarázza az így kialakult táplálékhiány miatti eltűnésüket. Egyesek szerint a jégkorszak beköszöntével az eljegesedő víz sokukat ejthette csapdába, s a tengerszint általános csökkenése a párzásukkor használt sekély vízi területek méretét is jelentősen csökkentette.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Elérhetőség

Szerkesztő:kitty

Ezen a hotmail címen elérhettek !!

titokzatoscapak@hotmail.com

Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< December >>
<< 2018 >>
Ke Sze Csü Szo Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Statisztika

Online: 4
Összes: 188380
Hónap: 5500
Nap: 201