Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cápatámadások


  A cápatámadás a cápák által ember ellen végrehajtott agresszió. A cápák nem tekintik tápláléknak az embert, a támadásoknak egyszerűen viselkedési okai vannak. Elsősorban ragadozó életmódjuk és az úgynevezett cápaösztön miatt jelentenek veszélyt. Az emberrel szembeni agresszív fellépés nem tipikus, de támadásaiknak mindezek ellenére minden évben van halálos áldozata.

A támadás lehet az ember által kiprovokált, vagy a cápa természetes környezetében provokálatlan. Provokált a támadás, ha például a búvár megragadja vagy piszkálja a cápát, ha a hálón fennakadt cápát próbálják elmozdítani, vagy ha etetik. Nem tekintik provokálatlannak az akváriumokban történt támadást, ha a cápák csónakot támadnak meg, illetve ha már halott embert harapnak meg.

 


A cápatámadások száma

 

Az Amerikai Elasmobranchii Társaság (Floridai Természetrajzi Múzeum

 

) fenntartotta Nemzetközi Cápatámadás Archívum (International Shark Attack File, ISAF) szerint 

 

 

2000

 

 

 óta éves átlagban 63 dokumentált nem provokált cápatámadás történt a világban, ebben az időszakban a legtöbb - 79 - 2000-ben.

 

 

2008

 

-ban 118 incidens történt, ebből 59 volt provokálatlan, szemben a 2008-ban történt 71 nem provokált támadással. 2008-ban négy ember vesztette életét cápatámadás következtében. (A 2001 és 2008 közti évek átlaga 3,9 volt.) A legtöbb támadásra 

 

 

Észak-Amerika

 

 

vizeiben kerül sor, ez az arány 2008-ban 71 százalék volt.

 

 2009-ban világszerte összesen 96 cápatámadást regisztráltak, amelyből 8 eset volt halálos végkimenetelű. A legtöbb támadás -szám szerint összesen 34- az Amerikai Egyesült Államok felségvizein történt (Hawaiit is beleértve).

 

 

  2001 óta annak ellenére sem emelkedett a cápatámadások száma, hogy az emberi népesség és a vízi kikapcsolódással töltött idő növekszik. Ez több tényezőnek tudható be: a lehalászással sok helyen jelentősen csökkent a cápák populációja, az emberek kerülik a veszélyesnek bizonyult területeket, illetve az utóbbi években bizonyos helyeken a turizmust sújtó fejlemények miatt csökkenhetett a fürdőzők száma.

 

 

 

Incidensekben részt vett cápafajok

 

Az emberre nézve legveszélyesebb cápafajok meghatározásakor az öt kiemelt faj a nagy fehércápa (Carcharodon carcharias), atigriscápa (Galeocerdo cuvier) a bikacápa (Carcharhinus leucas) az óceáni fehérfoltú cápa Carcharhinus longimanus és a 

 

röviduszonyú makó

 

 

(Isurus oxyrinchus). A leg jelzőt azonban fenntartással kell kezelni, hiszen összességében a földön élő négyszáz körüli cápafaj 10 százaléka jelent veszélyt és ebből is csak harminc körüli azoknak a száma, melye igazoltan támadtak már embert.

A támadásoknál meg kell jegyezni, hogy a kisebb méretű cápák, mint például a Carcharhinus nembe tartozók, de különösen afeketeúszójú szirticápa (Carcharhinus melanopterus) és a dajkacápa (Ginglymostoma cirratum) támadásai súlyosak ugyan, de az emberéletet általában nem veszélyeztetik. Azt is figyelembe kell venni, hogy éves szinten több halálos balesetet okoznak a zárlatos karácsonyfaégők, mint az összes cápafaj és lényegesen több halálos kimenetelű kutyatámadás történik, mint cápatámadás.

 

A cápatámadásokban részt vevő fajok:     

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Elérhetőség

Szerkesztő:kitty

Ezen a hotmail címen elérhettek !!

titokzatoscapak@hotmail.com

Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Január >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Statisztika

Online: 4
Összes: 196223
Hónap: 6935
Nap: 170