Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az "ámokfutó" cápa

  Cápatámadások - 1916

 A cápa című film története, nem kizárólag a képzelet szüleménye. Az egész história egy borzalmas nyáron kezdődött, amellyel Amerika történelmének első cápatámadás-sorozata indult el. A New Jersey-i partszakasz vadászmezővé változott, s a tengerek legkegyetlenebb ragadozója volt a vadász. A cápák több százmillió éve a tengerek vadászai, de a 20. század kezdetén egy újfajta zsákmány merészkedett be a birodalmukba. 

1916 júliusában, az Amerikai Egyesült Államok keleti partvidékén szokatlanul forró nyár volt. Az emberek komolyan szenvedtek a hőség és a párás levegő elviselhetetlensége miatt, így egyre többen kívánkoztak a víz közelébe. A környék tengerparti strandjai megteltek a hűsölni vágyó embertömegekkel. Bár ekkor már javában folyt Európában a nagy háború (később I. világháború néven jegyezte a történelem – megj.: Csiribusz), az újságok legjelentősebb szalagcíme mégsem erről szólt. 

 Azelőtt nem volt szokás, hogy az emberek a nagy vizekben fürdőzzenek, csak a 20. század elején vált divattá a tengerekben való pancsolás. A nagy, emberevő halakról szóló régi tengerésztörténeteket csupán legendáknak tartották.  

 

 Charles Van Sant 23 éves ifjú, családjával érkezett Beach Havenre, hogy itt töltsék a július 4-ei ünnepet. Vonattal utaztak, és mivel az út nagyon hosszú és forró volt, alig egy órával megérkezésük uCharlesaz óceán habjaiba vetette magát. Húga így emlékezett vissza: „Július 1jén érkeztünk, így rengeteg időnk volt még a Függetlenség Napjáig. A bátyám rögtön bevetette magát a tengerbe. Nem sokan voltak bent, de volt a vízben egy kutya, amelyikkel együtt kezdtek el úszni.”  

A fiú és a kutya lábmozgása, a karcsapások, hanghullámokat továbbítottak a vízben. Hogy Charles kutyával együtt úszott, még nagyobb veszélybe került, mivel a kutya szabálytalan mozgása vergődő halra emlékeztet, és ez magára vonzza a cápa figyelmét. Ám az állatka megérezhetett valamit, mert egyszer csak bizonytalanná vált, megfordult, és kiúszott a partra. Van Sant egyedül maradt. Száz métert tehetett így meg, amikor úgy gondolta, ideje kimenni a vízből.  

Akkoriban Alexander Ott volt az ügyeletes vízimentő Beach Havenben.„Láttam, amint a fiatalember bement a vízbe. Nekem az a feladatom, hogy mindenkit biztonságban tudjak, de úgy tűnt, minden rendben van.”  

Charles Van Sant körülbelül az út felét tehette meg vissza, amikor az őt figyelő, sekélyebb vízben pancsoló, és parton ácsorgó emberek, egy hatalmas uszonyt láttak a közelében felemelkedni a felszínre. Felismerve a helyzetet, azonnal kiabálni kezdtek, de a fiú vagy nem figyelt, vagy nem hallotta meg a veszélyre figyelmeztető hangokat. A támadó egy nagy fehér cápa volt, amely a lábainál kapta el a fiút, és azonnal a mélybe rántotta.   A szemtanúk – köztük Charles húga –, rémülten sikoltottak fel. Alexander Ott, a vízimentő nem habozott, bátran a tengerbe vetette magát, hogy kimentse Charlest. Úszó lévén gyorsan és ügyesen mozgott a vízben. Megragadta a fiút, és kifelé próbálta húzni, miközben a cápa ellentétes irányba ráncigálta áldozatát a lábánál fogva. Aztán egyszer csak elengedte. Az állat eltűnt, de Ott nem tudott olyan gyorsan kifelé haladni a félájult, vérző sebesülttel. A cápa ekkor csapott le másodszorra. Charles utolsó erejével is védekezett, nem hagyta magát. Közben a partról újabb segítség érkezett, többen befutottak a vízbe. A ragadozó ennek ellenére csaknem engedte el a férfi lábát. Ott később így nyilatkozott erről: „Már azt hittem, kijön velünk a partra is. Aztán egyszer csak eltűnt. Azt mondták, csak egy pillanatig tartott az egész, de nekem óráknak tűnt.” 


 

  Végre sikerült a partra vergődni. Charles jobb combja és a bal lábszára súlyosan sérült. A comb artériájából dőlt a vér. Talán egy vérátömlesztés megmenthette volna az életét, de 1916-ban még nem állt rendelkezésre megfelelő képzettségű orvos ehhez. A fiú meghalt. 

 

 

 

Senki nem tudta pontosan mi támadta meg Van Santet, de sejthető volt, hogy cápa, és elsőként az amerikai történelemben, cápatámadást tüntettek fel a halál okaként a hivatalos papírokon. Bár Van Sant esetét megírták a helyi lapok, mégsem tört ki pánik, mert a szakértők biztosak voltak benne, hogy csak véletlen baleset volt. Sokan egyáltalán nem hitték el a cápatámadás tényét, azon a partszakaszon ugyanis, soha nem történt hasonló eset. Akkoriban úgy vélték, a cápa nem támad élő emberre, csak halottra.  


 

 Az Amerikai Természettörténeti Múzeum New York-i munkatársai, dr. John Nichols és dr. Frederick Lucas igazgató, szintén szkeptikusak voltak a hírt hallva. A cápák tudományos vizsgálata épp csak elkezdődött ezekben az időkben. Nichols mindenféle tengeri állattal foglalkozott, s még ő volt az, akiről el lehetett mondani, hogy akkori mércével cápaszakértőnek számított. Kutatásai ellenére úgy vélte, csak a fehér cápa képes az emberölésre, amely elérheti a hat méteres hosszúságot, és akár két tonnát is nyomhat, de a bika- vagy tigriscápa egyáltalán nem eszik embert, legyen akármekkora. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van. 


 

  A cápatámadás ellenére, nem zárták le a partszakaszt, és erre nem is volt szükség, mert senki nem akart a történtek után vízbe menni. Ám máshol, pár mérfölddel odébb, már nem voltak ennyire óvatosak az emberek.  


 

  Akkoriban még csak kialakulóban volt a fürdőruhadivat. A férfiak térd fölé érő nadrágban, és hozzá tartozó felsőrészben fürdőztek, míg a nők diszkrétebben, szoknyás ruhába mentek a vízbe. Ez persze megnehezítette az úszást és úgy általában a mozgást. Mivel nagyon meleg volt, páran egészen lerövidítették a szoknyarészt, de ezzel kockáztatták a letartóztatást, a törvény megsértése miatt. A rendőrök mérőlécekkel járták a strandokat, és akinek feltűnően rövid volt a szoknyája, annak ruhahosszát megmérték, majd megbüntették a vétkest. Ugyanakkor sokan nem tudtak úszni ezekben az időkben, és nagyon magas volt a fulladások száma. A strandok üzemeltetőit kötelezték, hogy biztonsági úszóköteleket feszítsenek ki a vízre, amelybe kapaszkodhatnak az emberek. Így, egyre többen merészkedtek a tengerbe.

 

 

  Július 4-e nagy nemzeti ünnepe az amerikaiaknak, és ezen a nyári napon is ellepték Jersey strandjait a turisták. Mindenki hallott a három nappal korábbi cápatámadásról, de olyan meleg volt, hogy képtelenség lett volna visszatartani az embereket a víztől. Szerencsére egész nap nem történt semmi baj, így a szállodatulajdonosok és mindenki más is, megkönnyebbülten sóhajtott fel a nap végére.  


 

 Ám július 6-án, Beach Haventől húsz mérföldre északnak, Spring Lake-ben újabb szörnyűség történt. Christopher Anderson vízimentő, jól ismerteCharles Bruder 27 éves londinert, aki gyakran lejárt a partra úszni.


 

  „Spring Lake az egyik kedvenc helyem volt – mesélte Anderson. – Imádtam ott úszni, mint ahogy a helyi szállodák dolgozói is. A vendégek strandján nem úszhattunk, viszont kaptunk egy saját szakaszt. Charles Bruder londiner, majdnem minden délután lejárt úszni. Rendes fickó volt, és nagyon jó úszó.”


 

  A baleset előtt nem sokkal, Anderson megkérdezte Brudert, hallott-e a Beach Haven-i esetről. A fiatalember azt válaszolta, hogy hallott, de különösebben nem aggódik miatta, mert előző nyáron Kaliforniában dolgozott, ahol a tengerben nyüzsögtek a cápák. Sokat úszott ott is, de sem neki, sem másnak nem történt soha baja.  


 

  „Július 6-án csütörtökön, ismét remek strandidő volt – mesélte tovább Anderson a történetet. – Charles Bruder messzire kiúszott, ahogy szokott. Szeretett távol lenni az emberektől. Azt hiszem, sokan féltek volna kimerészkedni a nyílt vízre, de Brudert láthatóan nem hozta zavarba a dolog. Szokásos délután volt. Egy idő után elvesztettem szem elől.” 

 

 

 

Bruder ellenállhatatlan zsákmány lett egy éhes cápa számára, amely támadáskor nagy farka segítségével, akár az 50 km/h sebességet is el tudja érni. A férfi lábaira csapott le. Anderson a partról észrevette, hogy valami baj van, és azonnal cselekedett. „Eszembe jutott a Beach Haven-i eset, és tudtam, hogy tennem kell valamit.” Anderson pár férfi segítségével azonnal vízre lökte a mentőcsónakot, és máris evezni kezdett a szerencsétlen férfi felé.„Hallottuk az ordítást. Életemben nem siettem még így. Emlékszem, amikor hátrapillantottam, már nem volt sehol. Mivel Brudert nem láttuk, ezért a vér irányába haladtunk. Úgy tűnt, nem bukkan már fel többet. Amikor közelebb értünk, hirtelen megjelent. A cápa elengedte.” Anderson beugrott a vízbe, hogy segítsen kiemelni a férfit. „Első gondolatom az volt, milyen könnyű, pedig mekkora ember. Aztán megláttam, hogy az alsó lábszáraiból nem maradt semmi.” Bruder sokkot kapott, és óriási fájdalmai lehettek, de halála előtt még egy utolsó mondatot ki tudott nyögni: „Nem láttam, hogy jön.” 

 

 

 

Andersonék azonnal kivitték a sérültet a partra. „Azt hiszem, Bruder meghalt, mire partot értünk. Semmi nem volt, amit másképp csinálhattunk volna. Az egyik fiú biztos volt abban, hogy ezeket a sérüléseket emberevő cápa okozhatta.” 

 

 

 

A második cápatámadásnak hamar híre ment. Perceken belül, a több kilométerre lévő fürdőzők is kimenekültek a vízből. Az Amerikai Természettörténeti Múzeumban dr. Nicholst és dr. Lucast elárasztották a hívások. Lucas továbbra is kitartott amellett, hogy a cápa képtelen leharapni egy emberi lábat. Úgy vélte, azok a cápák, amelyek esetleg erre képesek, nem ezekben a vizekben élnek. Ugyanakkor Nicholst a helyszínre küldte, hogy vizsgálja ki az eseteket. Nichols látta még Bruder holttestét. Tudta, hogy a cápák elszokták veszíteni táplálkozás közben egy-egy fogukat, de a férfi testében nem talált ilyesmit.  

 

 

 

Akkoriban elterjedt volt a hozzá nem értők körében, hogy a cápák harapása mérgező, mert akár egyes kígyók esetében, a cápák fogai is méreganyagot tartalmaznak. Ma már tudjuk, hogy ez butaság. A cápáknak akár háromszáz fűrészes foguk is lehet, mellyel az emberi húst és csontot könnyedén átharaphatják. A cápa fogai az állkapocs speciális membránjából nőnek ki. Az egyre nagyobb új fogak, folyamatosan előretolják a régieket. Ahogy az első fogak kihullnak vagy elkopnak, a mögöttük lévő átveszi a helyüket. A cápa, élete során akár húszezer fogat is elhasznál, mely annyira éles, hogy a csendes-óceáni szigetvilág lakói egykor borotválkozásra használták.  

 

 

 

Az üdülő közösséget sokkolta a hír, és sokáig abban reménykedtek, hogy talán valamiféle tévedés lesz, ám az orvosszakértői vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy cápatámadás végzett a fiatal férfivel. Innentől kezdve a nyár hátralévő részét beárnyékolta a két baleset. New Jersey környékén mindenki azt találgatta, hol csap le ismét a gyilkos állat.

 

 

 

Közben újabb elképesztő feltételezések láttak napvilágot a balesetet illetően. Volt, aki gyilkos óriásteknősről beszélt; mások azt hitték, hogy azokat a lábakat makrélák rágták le; de olyan személy is akadt, aki meggyőződéssel állította, hogy mindez csak félrevezetés, egy német összeesküvés része, és tengeri támadás készül New Jersey ellen, ezért terelték ide a németek a cápákat. 

 

 

 

Július 8-tól minden üdülőövezetnél felállították a fémből készült védőhálókat, és motorcsónakos, felfegyverzett férfiak kémlelték a vizet, hogy lecsaphassanak a „szörnyre”. A fürdőzők mindenesetre biztonságba érezték magukat a védőhálók és az állandó ellenőrzések miatt, így hamarosan visszamerészkedtek a tenger hűsítő hullámai közé.

 

 

 

Eközben történtek olyan esetek, amikor halászok csónakból lettek figyelmesek az állatra és evezőikkel ütni kezdték, mire az visszavonult. Olyan eset is volt, amikor egy rendőr meglátta a fürdőzőkhöz közelítő ragadozót, és leadott rá pár lövést. Rengeteg cápát mészároltak le, de soha, egyik gyomrában sem találtak emberi maradványokat. 

 

 

 

Matawan, az USA keleti partvidékének egyik keskeny folyócskája, mely tölcsértorkolattal kapcsolódik az óceánhoz, alig ötven kilométerre New Yorktól. A helybéliek emberöltők óta jártak ide úszni. Egy fehér cápa, normális esetben soha nem merészkedne sekély, ráadásul édesvizű folyóba, de 1916 júliusa minden volt, csak normális nem. 

 

 

 

Július 12-én Thomas Cottrell volt hajóskapitány, szokásos reggeli sétájára indult a folyó partján. Dagály volt, és emelkedett a folyó vízszintje. Ahogyan a víz felé tekintett, figyelmét felkeltette az a nagytestű hal, melynek hatalmas uszonyai épp akkor emelkedtek ki a felszín fölé. Régi tengerészként azonnal tudta, hogy cápa úszik az édesvizű folyóban. A kapitány szélsebesen értesítette a lakosokat, de úgy tűnt, senkit nem érdekel, amit mond, sőt, még meg is mosolyogták, hiszen olyan abszurdnak tűnt, hogy cápa van egy kicsi folyóban. 

 

 

 

Ők nem tudták, hogy igazából ez nem is olyan ritka jelenség. A Matawan ugyan édesvizű folyócska, és a cápák köztudottan a sós tengereket szeretik, néha mégis előfordul, hogy betévednek egy-egy olyan helyre, ahol igazából nem lenne keresnivalójuk. A Matawan esetében is volt rá példa, hogy bikacápákat találtak a vízben, de mivel nem okoztak soha balesetet, a hír valahogy nem kapott szárnyra. A bikacápa ugyan megél az édesvízben, de 1916-ban úgy hitték, veszélytelen az emberre. A fehér cápa nem úszik be folyótorkolatokba, ahol az édesvíz keveredik a sóssal, de telihold volt, ami szokatlanul nagy dagályt okozott, így nagy mennyiségű sósvíz került a folyamba, s nem volt akadálya, hogy egy nagy fehér cápa kibírjon benne egy-két napot.  

 

 

 

A kapitány figyelmeztetése süket fülekre talált a városban, így visszasietett a folyóhoz. Nagyon jól tudta, hogy nyáron a lakosság, főleg a fiatalok és a gyerekek, szívesen lubickolnak a hűsítő vízben, s mivel lelkiismeretes ember volt, nem tudott beletörődni abba, hogy ilyen probléma senkit ne érdekeljen. Azzal is tisztában volt, hogy a feljövő dagállyal a cápa feljebb juthat a folyóban, és fogalma sem volt, mennyi ideje lehet. Motorcsónakjába ült, és a folyón felfelé haladva kikiabált a fürdőzőknek, hogy azonnal menjenek ki a vízből, mert cápa van a Matawanban. A legtöbb ember riadtan futott a partra, de mint mindig, most is akadtak kételkedők, akik kinevették a képtelennek tűnő ötlet miatt.

 

 

 

Bár a pánik egyre terjedt, ennek ellenére számos ember kereste fel a strandokat.Michael Dunn és öccse Joseph, New Yorkból jöttek hűsölni a környékre. „Joe és én, alig vártuk, hogy megszabaduljunk a városi hőségtől. Megaztán szerettünk úszni. Hallottunk ugyan a cápatámadásokról, de azok kint voltak a tengerparton.” 

 

 

 

A Matawan folyó partján kis mólók sorakoztak, amelyekről a New Yorkba tartó hajókra rakodtak. A Dunn fivérek egy helyi barátjukkal Jerryvel, a téglafal mögötti mólóhoz mentek fürödni, úgy két kilométerre a tengertől. Nem hallottak arról, hogy cápa lenne a folyóban.

 

 

 

Elbert O’Hara kamaszkorú fiú, ugyanekkor horgászni ment a partra, de aznap egyáltalán nem volt kapás. Barátja, a 12 éves Lester Stillwell, és még két társuk, elcsalták fürödni a nagy melegbe. Ők a Wyckoff mólóhoz mentek, egy kilométernyire Dunnéktól. Mindig ide szoktak jönni, ha fürdőzésre vágytak. A víz sötét, zavaros volt, de ettől függetlenül semmi szokatlant nem tapasztaltak.

 

 

 

„Egyszer csak valami érdes ért hozzám – emlékezett vissza Elbert O’Hara. – Olyan volt, mint a lehető legdurvább dörzspapír. Fájt is. Minden olyan gyorsan történt. Megláttam az uszonyt, aztán a fogak villanását, és tudtam, hogy cápa. Hánykolódott, és úgy dobálta Lestert, mint egy rongybabát. Örvénylett, és bugyogott a víz ott, ahol Lesternek kellett volna lennie. Furcsa, vöröses szín jött fel. Mind tudtuk mit jelent ez.”

 

 

 

A támadásnak hamar híre ment a kisvárosban. Egész embertömeg szaladt a Matawan folyóhoz. A helybéliek nem hitték, hogy ilyen messzire felúszhat egy cápa a folyón, ám senki nem tagadhatta, hogy a fiúk négyen ugrottak a vízbe a mólóról, és csak hárman jöttek ki a partra. 

 

 

 

A 24 éves Stanley Fisher szabó volt, mindenki kedvelte. Szívesen segített másoknak, tisztességes fiatalembernek ismerték. Ő és egy társa vezették a Stillwell fiú keresését. Volt, aki még mindig nem hitte, hogy cápatámadás végzett a fiúval, inkább arra gyanakodott, hogy rohama lehetett, és talán a folyóba fulladt, hiszen tudvalevő volt, hogy epilepsziás. Egy idő után biztossá vált, hogy Lester meghalt. Persze a testét mindenképpen meg akarták találni, hogy családja tisztességesen eltemethesse. Mindenki rudakkal és kampókkal próbálkozott a vízben kotorva. Semmire nem jutottak, ezért Stanley és két társa, a vízbe ugrottak, hátha úgy könnyebben rálelnek a fiú testére.

 

 

cápa

 

 


 

Nem sokat láttak a víz alatt. Sötét volt, hátborzongató és magányos érzés. Stanley mélyebbre merült, miközben két társa a felszín közelében maradt. Megpillantotta a halott fiú holttestét, és a belőle éppen táplálkozó cápát. Fisher szembeszállt vele, hogy kiszabadítsa a gyerek testét. Az állat meghátrált, de még nem fejezte be az evést. Fishert szintén megtámadta. A többieknek sikerült a férfit kirángatni a vízből, de sérülései nagyon súlyosak voltak a lábán. Mindenkit sokkolt az eset. Azonnal kórházba kellett szállítani, ám a legközelebbi kórház ötven kilométernyire volt. Bő két óra eltelt, mire vonattal orvoshoz juttatták a fiatalembert, de a sokk és a vérveszteség miatt meghalt. 

 

 

 

 

 

 

A cápa elúszott akkor, és újabb célpontja a téglaépület melletti móló lett, ahol a Dunn fivérek és barátjuk, Jerry pancsolt. „Fogalmunk sem volt arról, hogy bármi rossz történt. Hallottam egy motorcsónakot – mesélte Michael Dunn –, aztán valamit, ami lehetett egy kiabáló ember is: Kifelé a vízből! Kifelé a vízből! Elég izgatottnak tűnt a férfi a csónakban. Azt hittem, hogy ő a tulaj, és ideges, amiért ennél a mólónál úszunk. Ahogy közelebb ért, világossá vált, hogy nem velünk van baja, hanem azt kiáltja: cápa! Cápa volt a vízben. Jerry és én belehúztunk, és elértük a létrát. Joe nem volt elég gyors.” A cápa elkapta a kisfiút. „Megragadtam Joe-t, Jerry engem, és együtt húztuk. Nem engedhettem, hogy az a valami elvigye a kisöcsémet.”

 

 

 

Végül sikerült kirángatni a gyereket a cápa állkapcsai közül. Cottrell kapitány segített abban, hogy minél előbb kórházba juttathassák.

 

 

 

„Átraktuk Joe-t a csónakra. Eszméletlen volt. Emlékszem, azt gondoltam, hogy örökre itt hagy, ezért muszáj beszélnem vele, de nem ébredt fel.”  

 

 

 

Joseph Dunn volt az egyetlen áldozat, aki túlélte a támadást, de állapota sokáig válságos volt, és az sem tűnt biztosnak, hogy a lábai megmaradnak. Végül egy tehetséges sebésznek köszönhetően sikerült helyrehozni, és két hónappal később már saját lábain távozott a kórházból.  

 

 

 

Egyetlen nap alatt két ember meghalt, egy pedig súlyosan megsebesült a Matawan folyó hívatlan látogatója miatt. Az emberek dühödten, bosszúra éhesen vadásztak a ragadozóra. Dróthálót feszítettek ki, dinamitot vásároltak, azt dobálták a vízbe, és néhány óra alatt olyan lett a folyam környéke, mint Európa, amely épp háborútól szenvedett. A ragadozóra száz dollár vérdíjat tűztek ki, ami manapság kétezer dollárt jelentene. Higgadtabb lakosok ésszel érveltek a halak pusztulása ellen, de a harag túlfűtötte az áldozatok rokonait és ismerőseit. Nem akartak irgalmazni a vérszomjas fenevadnak. 

 

 

 

A hírek dr. Lucashoz és dr. Nicholshoz is eljutottak a múzeumba. Kénytelenek voltak szembenézni a valósággal, és elhibázott következtetéseikkel. John Nichols úgy gondolta, Matawan tragédiája mindent megváltoztatott. Ennyi szemtanúval nem sok kétség fért ahhoz, hogy valóban egy cápa a bűnös. Dr. Lucas évekig kereste a bizonyítékokat, hogy a keleti parton emberevő cápák lehetnek. Hát most megtalálta. Nichols újabb vizsgálatok miatt a helyszínre utazott.  

 

 

 

Két nappal később, két vasúti munkás megtalálta a szerencsétlenül járt Lester Stillwell holttestét. A sodrás kétszázötven méterrel vitte odébb a támadás helyszínétől. Maradványai borzasztó állapotban voltak. Végül elérkezett a temetés szörnyű napja is. Fishert és Stillwellt együtt temették, rengeteg barát, ismerős, rokon és sok-sok kíváncsi bámészkodó jelenlétében. 

 

 

 

A cápa végül elhagyta a folyócskát, és visszaúszott az óceánba. A világ azonban megváltozott a matawaniak számára. Féltek a folyóba menni. Nichols viszont úgy gondolta, a cápa haladási útvonalát figyelve, hogy most New York felé tarthat. Nem hitt azonban abban, hogy több cápa lehet a tettes, szerinte egyetlen állatról volt szó. A környéket ellepték a cápavadászok.  

 

 

 

Hét nappal később, a Raritan öbölben – mely a Matawan folyót köti össze az óceánnal –, Michael Schleisser állatpreparátor és társa, motorcsónakjukból hálót vetettek ki a vízre, hogy foghassanak egy-két kisebb halat vacsorára, mielőtt hazamennek. Olvastak a cápatámadásokról, de nem sokat foglalkoztak vele. Csendesen himbálóztak a békés tengeren, és halkan beszélgettek, amikor váratlanul nagy lökést éreztek a csónak fara felől. Döbbenten látták, hogy egy nagy fehér cápa akadt a hálójukba. Körülbelül 2,5-3 méteres lehetett, tehát fehér cápa viszonylatban szinte gyereknek számított, ha azt vesszük, hogy másfél méteresen jönnek a világra. Az állat akkora elánnal próbált szabadulni, hogy félő volt, mindjárt lerántja őket a mélybe. A motor ráadásul felmondta a szolgálatot. Nem volt más választás, azonnal cselekedni kellett. Schleisser úgy emlékezett, hogy a csónak aljába bedobott egy törött lapátnyelet, mielőtt kiindultak a tengerre. Ez most jól jött. Felkapta, és szó szerint agyonverte az állatot. A cápa kimúlt. 

 

Miután Schleisser állatok kitömésével foglakozott, és nem egyszer a Természettörténeti Múzeum megrendelésére is dolgozott, nem volt kérdés, mit kezd a döglött cápával. Miután hazajuttatta, hozzákezdett az állat kitöméséhez. Először megszabadította belsőségeitől, s már csak kíváncsiságból is megnézte a gyomra tartalmát. Hallott, olvasott az elmúlt két hét cápatámadásairól, így eszébe jutott, hogy talán azt a cápát fogta ki, de igazából nem hitt benne. Annál nagyobb volt a meglepetése, amikor a gyomrot felnyitva hét kilogrammnyi húst távolított el belőle. Ezeknek az állatoknak lassú az emésztése, és a férfi gyakorlott halászként azonnal megállapította, hogy nem halhúsról van szó. Meggyőződését tovább erősítette, amikor a hús mellett gyanús formájú csontokat talált. 

 

 

Később felkeresett egy szakértőt, nevén nevezve dr. Frederick Lucast, hogy mondja meg, pontosan miféle csontok ezek. A férfi kertelés nélkül rávágta, hogy emberi maradványok: alkarcsont és baloldali elülső borda. Schleisser egészen biztos akart lenni a dolgában, így kikérte még egy szakavatott véleményét, és ő megerősítette kollégája szavait abban a tekintetben, hogy valóban emberi csontok, de az egyik maradvány egy fiú lábszárcsontja, a másik pedig egy férfi bordacsontja. Hogy ugyanaz a cápa volt-e, mint amelyik a tragédiákat előidézte, nem bizonyítható, dehogy a közelmúltban ez is embert evett, az egészen biztos. És az is biztosra vehető, hogy 1916 nyarán több hasonló baleset nem fordult elő, vagyis a cápa halálával megszűntek a támadások. Igaz, ebbe az is belejátszott, hogy az emberek nem igen mertek vízbe menni az átélt júliusi szörnyűségek után. 

 

 

 

Ma már nem okozna gondot, hogy megállapítsák az áldozatok azonosságát, elég volna hozzá egy DNS-vizsgálat, csakhogy az elmúlt száz évben valahogy elkallódott, elveszett az a két csontdarab. Így csupán feltételezések, találgatások maradnak: vajon a cápa gyomrában talált csontok, az 1916-os tragédia áldozatainak maradványai, vagy egyéb szerencsétlenül járt fürdőzőké? 

 

 

 

A cápákról száz évvel ezelőtt, még alig tudtak valamit, sőt, mondhatni semmit. Csupán feltevések láttak napvilágot természetükkel kapcsolatban. Bármilyen hihetetlen, ez egészen harminc évvel ezelőttig így volt. A cápa című nagysikerű hollywoodi produkció negatív és pozitív értelemben is felkeltette az érdeklődést ezek iránt az elképesztő ragadozók iránt. Az embereknek kezdetben felerősítette az ellenérzését és előítéleteit a film. Később aztán a komolyabb természetvédelem, állatvédelem, kipusztuló fajok védelmének harca, ráirányította a figyelmet a cápákra is, és az egyre fejlettebb technikai vívmányok lehetővé tették, hogy eddig elképzelhetetlen vizsgálatokba kezdjenek a kutatók. Így egyre több tapasztalatot, információt nyertek ezekről a nem éppen veszélytelen állatokról. 

 

 

 

A cápának rendkívül fejlett szagló- és ízlelőszervei vannak, amelyekkel egészen kicsiny vegyianyag-maradványokat is képes észlelni a vízben.  A nagy fehér cápa agyának 14%-a kizárólag a szaglószervi információk felhasználásával foglalkozik. Testének és farkának teljes hosszában oldalvonali érzékelők, úgynevezett neuromasztok találhatók. Ezek érzékelik a víznyomás legkisebb változását is, amelyet a mozgó lények okoznak. Ez az érzékelőrendszer egyfajta radarként működik: a cápa a visszaverődő hullámok alapján észleli a közeli tárgyakat. Ezen kívül elektromágneses érzékelői is vannak. Ezeket Lorenz-féle ampulláknak hívják, és az állat fején elszórva helyezkednek el. Érzik a gyenge elektromos mezőket, és feltehetően a víz hőmérsékletének és sótartalmának változásait, így lehetővé teszik, hogy az állat megérezze a víz által közvetített ideg- és izomimpulzusokat. Szeme úgy működik, hogy a látómező alatt, illetve felette történő legapróbb mozgást is látja. Kitűnő a látása. (Egyes források szerint kifejezetten rosszul lát. - megj.: Csiribusz)

 

 

Forrás: csiribusz.freeblog.hu

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

123424243

(Davidasync, 2018.07.14 10:23)

1 https://scratchru.ru/

Купить сантехнику

(Robertunfip, 2018.07.13 20:06)

Купить сантехнику <a href=http://stelavis.by/shop>Купить сантехнику</a>

isis binary options

(Thomaskal, 2018.07.12 05:58)

binary option strategy for beginners forex trader on android с кем лучше работать на forex trading system binary options trust trade опционы forex как пользоваться советниками время работы биржи джон халл опционы фьючерсы и другиепроизводные.читать бесплатно биржа ртс комиссия опционы forex trade is for lazy person p secrets darvas trading system pdf broker currency currency forex knowforex.info trade trade forex profit collector forex magic range forex заключение контрольной работы опционы и фьючерсы опыт развитых стран сколько можно реально заработать на форексе

работа по облакам на форексе <a href=http://krasnodar.supbitkoinner.ru/foreks-brokeri-s-bezdepozitnim-bonusom/171-2018-03-07.php>беспроигрышные стратегии бинарные опционы</a> бинарные опционы от 1 $ <a href=http://yaroslavl.buzcoinkare.ru/kak-stabilno-zarabativat-na-rinke-forex-skachat-fb2-besplatno/132-2017-09-12.php>лучшие форекс брокеры топ 10 брокеров форекс 2015</a> бинарные опционы развод или нет отзывы <a href=http://ivanovo.valutacriptog.ru/top-best-binary-options/174-2018-04-28.php>работа с форекс советниками</a> продать биткоины за рубли <a href=http://elec.supbitkoinner.ru/torgovlya-na-novostyah-binarnie-optsioni-otzivi/85-2017-05-01.php>бинарные опционы с vip влип клиентами</a> binary options programs <a href=http://irkutsk.valutacriptog.ru/kak-zarabotat-na-forex-ot-100-dollarov/52-2016-12-27.php>опционы курсовая работа скачать бесплатно</a>

продуктовая линейка alfa forex forex traders room binary options 5 point decimal strategy скачать индикатор forex glaz rus биткоин кран bitcoin canada рейтинг брокеров по бинарным опционам советники форекс forex the best forex trading indicators and systems стратегия атака по тренду бинарные опционы торговые опционы отзывы

можно ли заработать на форекс партнерках <a href=http://volgograd.prostokriptoda.ru/bitkoin-dollar-grafik-onlayn/23-2016-08-12.php>рейтинг форекс компаний работающих с частными трейдерами</a> индикатор forex insider отзывы <a href=http://voronej.supbitkoinner.ru/turning-losing-forex-trades-into-winners-free-pdf/52-2017-01-05.php>forex crosses 4 и forex crosses 5</a> производительность hd7950 биткоин <a href=http://kursk.buzcoinkare.ru/rabota-foreks-harkov/51-2016-12-13.php>реальные опционы в оценке проекта</a> опционы волатильность и оценка стоимость <a href=http://samara.prostokriptoda.ru/forex-brokeri-s-tsentovimi-schetami/169-2018-04-22.php>как вывести деньги с forex club libertex</a> обои для рабочего стола от forex <a href=http://yaroslavl.prostokriptoda.ru/trend-imperator-v2-forex-system-for-mt4-skachat/>Trend imperator v2 forex system for mt4 скачать</a>

sas options compress binary дмитрий лысых опционы макди simple trading strategies forex trade binary options trading spreadsheet

y билеты на самолет в узбекистан цена

(DonaldVeipt, 2018.07.10 17:25)

цена авиабилет одесса петербург цена билета на самолет до бухары стоимость авиабилетов helsinki malaga у меня электронный билет на самолет что дальше тур киев рим авиабилеты средиземные авиабилеты www sindbad ru авиабилеты туры париж берлин авиабилеты стоимость авиабилет из москвы до анталии стоимость авиабилета в самарканд на июнь 2015 г кемерово израиль авиабилеты стамбул трабзон авиабилеты купить цена билета авиабилета с иркутска до якутска цена услуги турагентства заказ авиабилетов дешевые авиабилеты челябинск симферополь цена

когда будут продавать льготные билеты на самолет пермь крым http://lorealeducation.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3776880 спецпредложения на авиабилеты на кубу http://polikarbonmarket.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=121602 0 авиабилет аэрофлот официальный сайт http://holyfamilykuru.abestmodel.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=536513 уфа анапа уфа авиабилет стоимость http://www.associazioneridere.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=605286 стоимость билета на самолет из москвы до германии http://www.studiolegalecentore.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=918064

цена авиабилета владивосток калифорния g бронирования билетов на самолет киев луганск авиабилет цена цены на авиабилеты москва дубай в аэрофлоте украина скидки для студентов на авиабилеты в 2015 году цена авиабилета киев калининград в кассе аэропорта борисполь стоимость билетов и расписание самолетов в турцию перевод авиабилет на французский безплатные авиабилеты европейские gы бронирования и покупки авиабилетов

дешеве авиабилет санкт петербург амстердам http://bankmitraniaga.co.id/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2394816 как узнать проплатил туроператор авиабилеты http://www.villaggiodeimiceti.it/component/k2/itemlist/user/834791 где купить авиабилет в даугавпилсе http://websurf2u.my/component/k2/itemlist/user/98246 стоимость авиабилетов москва тиват черногория http://www.sannaabbigliamento.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=501377 стоимость авиабилетов между странами http://www.seiconsulting.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=143107

стоимость авиабилета екатеринбург усть нера саха биржа авиабилетов цена билета на самолете до анапы из екатеринбурга специальные предложения на дешевые авиабилеты дешевые авиабилеты до минеральных вод

порно фильмы скачать торрент

(CharlesnuasK, 2018.07.09 23:43)

скачать бесплатно через торрент порно <a href=http://videoporno101.net/>порно фильмы скачать торрент</a>

Humancoin

(RobertIcoro, 2018.07.09 18:08)

Humancoin is the new e-commerce cryptocurrency fuelled by the Proof of Charity mining protocol. Presale started! 50% bonus! <a href=https://www.linkedin.com/company/humancoin-net/>Humancoin</a>

roulette free play free online roulette

(0ejp25jq, 2018.07.06 13:25)

roulette bonus - <a href="https://roulettecas.com/">american roulette</a>
roulette online <a href=" https://roulettecas.com/ ">free roulette</a>
https://roulettecas.com/

fifa 15 psp скачать торрент iso

(golftresNash, 2018.07.05 16:35)

Этот вопрос не обсуждается.

---
Благодарю за очень ценную информацию. Мне это очень пригодилось. скачать fifa 15 2015, fifa 15 v3 скачать а также <a href="http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/33-skachat-fifa-15-crack-kryak-tabletka-klyuch-besplatno.html">фифа 15 кряк скачать</a> fifa 15 fnl скачать торрент

продукты, полезные при болезнях почек

(PeterHom, 2018.07.05 06:49)

Обязательное претензия в пище заключается не лишь во вкусе, только и в полезности. И не навеки постоянно то, который вызывает желание будет доход нам здоровье.

Всетаки, не стоит считать, сколько вся полезная яство не вкусная. Извращенно, в нашем перечне собраны такие продукты, которые считаются лакомством и являются одними из самых необходимых для организма.

При этом правильное кошт должен строиться единственно на здоровых продуктов, тем самым избавляя организм от вредных веществ, жиров, шлаков и т. п.

Пред тем, только перейдем к обзору полезных для здоровья продуктов, необходимо напомнить, сколько в обычном рационе человека должны красоваться фрукты, овощи, ягоды, орехи, мясные и молочные продукты, различные крупы.

То есть воспрещается удерживать частный еда всего теми продуктами, которые перечислены ниже. Присутствие этом старайтесь тратить их регулярно.
Перейти на сайт продукты, полезные при болезнях почек http://polezzno.com

полезные продукты для мужской потенции

(PeterHom, 2018.07.04 18:59)

Обязательное иск в пище заключается не единственно во вкусе, но и в полезности. И не навеки постоянно то, который вызывает аппетит довольно приносить нам здоровье.

Однако, не стоит оценивать, который вся полезная дача не вкусная. Навыворот, в нашем перечне собраны такие продукты, которые считаются лакомством и являются одними из самых необходимых для организма.

Около этом правильное довольствие надо строиться только для здоровых продуктов, тем самым избавляя организм через вредных веществ, жиров, шлаков и т. п.

Перед тем, точно перейдем к обзору полезных чтобы здоровья продуктов, должен напомнить, сколько в обычном рационе человека должны водиться фрукты, овощи, ягоды, орехи, мясные и молочные продукты, различные крупы.

То грызть воспрещается уменьшать свой порция исключительно теми продуктами, которые перечислены ниже. Быть этом старайтесь есть их регулярно.
Перейти на сайт полезные продукты для мужской потенции http://polezzno.com

Revolutional package XRumer 16.0 + XEvil break of captchas more than 8400 types

(Helentox, 2018.06.29 05:46)

Revolutional update of captcha breaking package "XRumer 16.0 + XEvil 4.0":
captchas regignizing of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another categories of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM software: iMacros, XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.

FREE DEMO AVAILABLE!

See you later!


http://XEvil.net/

blackjack how to count cards and beat the casino

(Terryenviz, 2018.06.27 22:46)

black jack play poker series world yourbestonlinecasino.com casino tampa bank casino deposit draft casino used blackjack tables winning in casino games casino gambling online rated top river palms hotel and casino slot machines with the best odds men and women casino monte carlo casino rules free online casino no deposit coupon code free casino without downloading diamond jo casino gambling statute trump 29 casino indio ca

rivers casino poker room il [url=http://bonus-kazino.ru/smotret-dokumentalniy-film-pro-igrovie-avtomati/20190-2018-07-28.php]играт игровые автоматы демо[/url] cartewr casino [url=http://casino-bonus.ru/igrovie-avtomati-skachat-na-sensorniy-telefon/13272-2017-08-30.php]игровые автоматы без регистрации бесплатно crazy fruits[/url] free money bonus online casinos [url=http://imperator-club.ru/albert-kiyamov-igrovie-avtomati/652-2016-01-09.php]игры в слоты в онлайн[/url] minnesota casino fund raiser [url=http://imperator-club.ru/kak-skachat-igrovie-avtomati-besplatno-na-planshet/13399-2017-09-17.php]игровые автоматы для детей бу екатеринбург[/url] aztar caruthersville casino [url=http://slava-online.ru/igrovie-avtomati-igrat-besplatno-onl/20214-2018-07-13.php]777 planet.net игровые автоматы[/url]

sarasota casino trips silver club casino sparks nv palace station hotel casino las vegas nv casinoes in las binions casino in las vegas barona casino address atlantis casino contests slot contest founder of fedex gambling casino club las player vegas casino royal 2007

harrahs new orleans casino & hotel [url=http://slava-online.ru/kazino-frank-igrat-besplatno/18937-2018-05-12.php]сонеста бич казино шарм эль шейх 5[/url] casino black jack tables [url=http://bonus-kazino.ru/slotomaniya-igrovie-apparati-besplatno-maylru/19381-2018-06-18.php]игровые автоматы деревня дураков играть бесплатно без регистрации[/url] how do gambling sites make money [url=http://games-kazino.ru/igrovie-avtomati-ustanovit-na-kompyuter/9318-2017-02-17.php]resident игровые аппараты бесплатно[/url] texas holdem+indian casinos [url=http://casino-bonus.ru/kazino-bitkoin-999-vhod/8185-2016-12-25.php]как играть автоматах в казино[/url] big gambling debts [url=http://bonus-kazino.ru/igrovie-avtomati-vzlom-skachat-besplatno/8793-2017-01-29.php]игровые автоматы costa rica slots[/url]

orleans casino - las vegas bonus casino free signup gambling times 666bet free online vegas style slot machines casinos in macau

все новое и интересное вы можете прочитать на нашем сайте

(LutherElano, 2018.06.27 13:03)

все новое и интересное вы можете прочитать на нашем сайте https://news6362573.wordpress.com/

Свадебные платья со CYLF.RU

(BrianVew, 2018.06.25 13:22)

Свадебные платья со CYLF.RU [url=http://cylf.ru/svadebnye-platya-so-strazami.html]More info![/url]

Ремень воеже джинсов

(Danielgop, 2018.06.25 12:26)

Такой знаменитый в последнее срок побочный, только ремень, – неотъемлемый элемент гардероба, причем, чистый женского, так и мужского. Ремни уже сыздавна перестали исполнять только практичную роль, то полдничать, помогать брюки: теперь сей побочный несет и эстетическую нагрузку и, более того, помогает представителям сильного и слабого пола создать образцовый образ.
В этом разделе нашего интернет-магазина сумок и аксессуаров SumkaVip причина изделия представлены в широком ценовом диапазоне. Многообразие предлагаемых моделей позволит подобрать обстановка словно к одежде в классическом стиле, так и под джинсы. Редкость первых – небольшая ширина и строгая, без излишеств, пряжка. Вторые отличаются разнообразным декором, экстравагантностью и широким использованием дополнительных деталей.
Покупая [url=http://www.coolpadindonesia.co.id/forum/forum.php?mod=viewthread&tid=308826&extra=]ремне для джинсов с пряжкой[/url] пряжка с символикой[/url] из натуральной кожи, представителям сильной половины следует учитывать последние модные тенденции и руководствоваться собственным вкусом. По словам дизайнеров, выбирая кожаное продукт чтобы мужского костюма, лучше отдать предпочтение строгим и не слишком броским моделям, ведь в данном случае ремень является второстепенным элементом гардероба. В гардеробе каждого мужчины должен лежать маломальски классических ремней и столько же – предназначенных ради более свободного стиля в одежде.

квартиры от застройщиков

(WalterKer, 2018.06.24 16:28)

В Ульяновске все большую популярность приобретают так называемые клубные дома. Это вполне объяснимо, так как клубное жилье более комфортно как в инфраструктуре так и непосредственно в самом жилье. В таких домах как правило не больше 4 этажей, и такое жилье могут себе позволить одного статуса платежеспособности. Все это положительно отражается на качестве спокойной жизни, исключает вероятность возникновения скандалов среди жильцов, характерных для стандартных городских высоток. Для тех кому безопасность также важна как комфорт, тоже будет райским уголком микрорайон Гринпарк. Благодаря тому что данный проект очень продуман, здесь будет одинаково комфортно тем кто ценит одиночество и для больших шумных семей.
Это то место, утопия где все общение с соседями основано на взаимопонимании и уважении! Почему выбирают ЖК GREENПАРК? Сегодня покупатели готовы платить за качественное и недорогое в эксплуатации жилье. Именно поэтому комфортные новостройки в Ульяновске в микрорайоне «Гринпарк» заинтересуют многих современных покупателей. Для их строительства выбрано удачное место Нового города – самого нового района Ульяновска. 16 малоэтажных домов возводятся недалеко от Волги рядом с лесопарком, с развитой инфраструктурой по соседству. Семьи с детьми, покупая квартиры в Ульяновске, смогут определить подрастающее поколение в близлежащие детсады и учебные заведения.
Не смотря на название и весь шик, клубные дома отличаются низкими комунальными платежами, потому как все постройки разработаны по принципу энергосбережения из высоко качественных материалов. Отопление в клубных домах поквартирное, газовые котлы стоят для каждой квартиры и уже входят в ее стоимость.
Планировка квартир очень разнообразна, и любой, даже самый требовательный покупатель обязательно найдет себе планировку по душе. Проживание в жилом комплексе безопасно, жилой комплекс будет полностью огорожен. Проход посторонних на территорию микрорайона планируется контролировать через охранные пропускные пункты. Проектом предусмотрено большое количество парковочных мест – хватит для всех автовладельцев! Купить квартиру от застройщика недорого – реально!
Продажа квартир в Ульяновске интересует не только местное население. Экономика города демонстрирует рост и развитие, чем привлекает жителей из других регионов, решивших улучшить свою жизнь. Те, кто желает сразу заселиться, могут присмотреть жилье в одном из 3 сданных домов. Совсем немного квартир еще есть в продаже. Еще 5 зданий находятся на завершающих этапах строительства и будут сданы уже в этом году. В 2019 году будут сданы остальные дома жилого комплекса, в том числе с квартирами уникальной многокомнатной планировки.
Чтобы подобрать экономически выгодный вариант новостройки, выбрать оптимальную планировку, вы можете заказать 3D-путешествие по квартире. Для этого обращайтесь в офисы продаж или на официальный сайт проекта. Гринпарк это настоящий город на прирроде, успейте сделать свой выбор!
Перейти на сайт [url=http://greenpark73.ru/greenpark73/about-the-project/]однокомнатные квартиры в ульяновске[/url]

купить квартиру в ульяновске

(RichardIminK, 2018.06.24 16:17)

Современные новостройки в Ульяновске интересны с точки зрения открывающихся перспектив. Современные технологии дают возможность не только воочию наблюдать за ходом строительства, но посещать свое будущее желье посредством 3д туров. Такие путешествия дают возможность сделать правильный выбор при покупке. И именно на таком принципе построена работа компании — ООО "Азимут", входящего в состав Группы компаний "Премьера".
Достойный внимания пример малоэтажной застройки — Жилой комплекс Нордпарк, находящийся в северной части Ленинского района, и расположенный на улице Скочилова. Ко всем достоинствам Ульяновска, связанным с удачным расположением на берегах Волги и привлекательностью для иностранных инвесторов, добавляется еще благоприятная роза ветров и отсутствие рядом вредных промышленных производств.
Перспектива купить квартиру в Ульяновске заинтересует:
владельцев предприятий и компаний, желающих сократить представительские расходы и обеспечить жильем ценных сотрудников;
бизнесменов, в том числе и представителей других стран, часто бывающих в командировках в Ульяновске;
семьи, решившиеся улучшить жилищные условия;
жителей близлежащих населенных пунктов, решивших перебраться в славный город на Волге.
Став владельцем квартиры в Ульяновске, собственник вкладывает в свое будущее. Такое жилье является высоколиквидным, а значит в случае необходимости его легко превратить в деньги. Многие ошибочно полагают что новое жилье стоит в разы больше чем вторичка, наши застройщики доказывают это своим примером. Благоприятными факторами, влияющими на формирование цен на такие квартиры в Ульяновске, являются:
отсутствие посредников;
оформление покупки на любом из этапов строительства жилья;
всевозможные программы помощи финансирования и кредитования от ведущих банков региона;
При покупке принимаются жилищные сертификаты и материнский капитал.
Опираясь на все это застройщик предлагает высокий комфорт и огромное разнообразие планировок приобретаемых квартир. Норд парк это практически зелена зона, развитая инфраструктура, великолепная транспортная развязка и это лишь малая часть всех достоинств квартир по демократичным ценам. Перспективным является и то, что каждый дом имеет собственную котельную. В совокупности с современными материалами и наличием в квартирах стеновых клапанов приточной вентиляции это позволит существенно сократить размер коммунальных платежей и обеспечить высокий уровень комфорта и уюта. Позаботились создатели проекта и о наличии мест для парковки автомобилей. Один дом уже сдан. Два дома сдаются уже эти летом, а в 2019 году будет сдан четвертый по счету дом, завершающий этот комплекс.
Успейте приобрести свой уютнй уголок в зеленой зоне города, приходите в – ЖК Нордпарк!
Перейти на сайт [url=http://nordpark73.ru/novosti-nordpark]однокомнатные квартиры в ульяновске[/url]

купить 3 комнатную квартиру

(PeterTow, 2018.06.24 15:39)

Один из красивейших городов с богатым историческим наследием — Ульяновск по уровню строительства новых жилых комплексов лидирует сегодня среди сотен российских регионов. Причина этого — удачное месторасположение в самом сердце страны, на границе её азиатской и европейской частей, что делает этот старинный край особенно привлекательным для иностранных инвесторов. Не маловажно и то что эколошгия в регионе на должном уровне, здесь всегда чистый воздух и крайне мягкий климат. Не удивительно, что потребность в новостройках в Ульяновске год от года только увеличивается.
На возведении новых кварталов специализируется немало фирм. Мы хотим остановится на компании — Инвестиционно строительная компания «Премьера», руководитель Игорь Владимирович Илюшин. Организация, которая создаёт комфортную и безопасную для горожан среду обитания, входит в перечень надёжных застройщиков Министерства строительства Ульяновской области. Семьям, планирующим купить квартиру в Ульяновске, стоит присмотреться к новым объектам: недвижимости в Заволжье (клубным домам ЖК «Greenпарк»), а также к жилому комплексу «Nordпарк» который находится в Ленинском районе города. Эти малоэтажные комфортабельные дома находятся практически в зеленой линии города и среди сильно развитой сети инфраструктуры.
Любое жильё начинается с придомовой территории. ИСК «Премьера» уделяет этому факту огромное значение. Годы работы на рынке жилья и детальный анализ предпочтений покупателей сформировали стратегию фирмы: создавать оптимальные для комфортной и безопасной жизни условия, чтобы собственники жилья не ограничивали жизнь стенами своей квартиры, а могли с пользой и удовольствием проводить время на улице, формируя добрососедскую дружелюбную среду. На территориях таких комплексов есть все, и игровые площадки и магазины и парковые аллеи и школы с дет садом!
Дома от компании Премьера - это целый спектр других важнейших для новосёлов преимуществ:
улучшенный интерьер холлов, подъездов и прочих мест общего пользования;
возможность купить квартиру от застройщика, возведённую в соответствии с европейскими строительными стандартами;
лояльные расценки на услуги ЖКХ, благодаря энергосберегающим технологиям строительства и автономному отоплению;
огороженная территория с круглосуточным видеонаблюдением;
большой выбор повышенной комфортности 1-, 2-, 3- комнатных квартир, студий, а также жилья свободной планировки;
у каждой квартиры свое персональное парковочное место.
В наступившем году в Заволжском и в Ленинском районах будут сданы ещё несколько многоквартирных жилых домов. Все, кто решил приобрести недвижимость без посредников, непременно оценят уникальность данного предложения. Купить шикарную квартиру без каких либо посредников очень легко, нужно просто обратиться в компанию Премьера.
Перейти [url=http://iccpr.ru/projects/greenpark.php]3 квартира в новостройке[/url]

детские тапочки игрушки киев

(Peterscego, 2018.06.24 01:30)

портативный аккумулятор для телефона купить в москве - Украина новогодняя игрушка обезьянка своими руками видео - Киев power bank charger case for iphone 5 - Киев купить женский зонт трость недорого в москве - Украина дополнительный аккумулятор для телефона с солнечной батареей - Киев ambrane power bank p-401 4000 mah триммер для бороды купить в иваново лезвия для бритья восход игрушки мягкие куклы киев.ua - Украина 30000 mah powerbank - Киев триммер для бороды панасоник отзывы - Киев mach3 turbo лезвия купить - Украина купить зонт облегченный - Украина banking queen powered by ip board бурение скважин на воду юрский горизонт в киеве - Украина

charging xiaomi power bank - Киев [url=http://vinodomino.space/gigienicheskiy-trimmer-gde-kupit-ili-zakazat-kiev/8296-2017-05-13.php]женские зонты киев - Киев[/url] детская железная дорога красная стрела игрушка - Киев [url=http://krupnayabitovaya.space/dlya-chego-nuzhen-tretiy-kontakt-na-akkumulyatore-ot-telefona-ukraina/13790-2018-01-16.php]power bank беспроводная - Украина[/url] power bank big [url=http://shopkamennojnici.site/rechargable-power-bank-ukraina/15438-2018-03-27.php]истории игрушек детское видео[/url] мягкая игрушка обезьянка купить екатеринбург - Киев [url=http://karandashvino.site/gillette-fusion-proglide-styler-kasseti-kupit-kiev/19091-2018-07-26.php]сколько заряжается power bank 2600 mah[/url] power bank 10 000 mah отзывы - Киев [url=http://vinodomino.space/dinamik-kolonka-dlya-telefona-kiev/9917-2017-07-31.php]купить недорого оригинал часы сенсорные в москве - Украина[/url]

отзывы о лезвиях для бритья kmashi force k2 car jump starter 8000mah mobile power bank - Украина бесшумные настенные часы в спальню внешний аккумулятор брелок power bank 2600 mah как пользоваться рюкзак-игрушка детская лунтик - Украина игрушки от 2-х лет киев xiaomi mi power bank не заряжается - Украина детский мир резиновые игрушки - Киев зарядник gp powerbank s350 инструкция - Киев зонтик три слона в киеве - Украина

power bank pb16800 mah [url=http://ferstkolonkabumaga.site/igrushki-tigres-kiev-kiev/5963-2016-12-25.php]mi power bank 5400mah - Украина[/url] детский мир игрушки для девочек 8 лет - Киев [url=http://obuviflo.site/powerbank-xiaomi-10000-kiev/19484-2018-07-26.php]детская игрушка говорящий кот том цена - Украина[/url] триммер для бороды топ 10 - Украина [url=http://shopbitovayatehnika.space/kolonka-dlya-telefona-3-5-mm/9213-2017-06-24.php]кассеты для бритья gillette mach3 8 шт[/url] 3g wifi router power bank - Киев [url=http://bumagakamen.info/detskaya-igrushka-azbuka/132-2015-12-15.php]сетевой триммер для бороды[/url] детская игрушка баскетбольная корзина для дома - Киев [url=http://ferstodejda.pp.ua/igrushki-iz-valyanoy-shersti-kiev-kiev/15185-2018-03-13.php]ruinovo power bank - Украина[/url]

триммер электрический для бритья купить - Украина умные часы поставщики дропшиппинг детская конюшня игрушка смотреть купить сделать самому подушка-игрушка обезьянка - Украина ks-is power bank ks-239 - Киев

12 best casino casino list online online site top

(DanielNoppy, 2018.06.23 20:38)

biloxi casino hurricane picture cost of legalized gambling best gambling board games new york council on problem gambling annual conference labare casino jockey club casino chips casino colleges primm valley casino nevada online casinos minimun deposits casino download gamblingsoftware gambling secrets slots horseshoe casino omaha ne 3.2 67 advanced build casino internet statistics web bill casino mobile alabama mystic lake casino kids quest

wyndham condado hotel and casino [url=http://casino-faraon.sanosindr9.ru/kartochnie-igrovie-avtomati-igrat-bes/660-2017-12-08.php]игровые автоматы играть на виртуальны[/url] casino gambling in mississippi [url=http://vulkan777.sanosindr4.ru/servisniy-kod-v-tyunere-golden-inter-star/493-2017-06-21.php]эмуляторы игровые автоматы скачать гаражи[/url] morongo resort casino and spa [url=http://videoslots.sanosindr6.ru/onlayn-igrovie-avtomati-atilla-besplatno/573-2017-09-29.php]если хочешь выиграть в казино[/url] northern quest casino idaho [url=http://superslots.sanosindr14.ru/skachat-zalivku-dlya-resivera-golden-interstar/243-2016-10-02.php]игровые автоматы которые реально дают онлайн бесплатно[/url] all american casino [url=http://casino-deluxe.sanosindr8.ru/igrovie-avtomati-skachat-besplatno-drakoni/381-2017-03-19.php]онлайн кино 2012 ограбление казино хорошем качестве[/url]

gambling house crossword clue english habour casino casino in globe william j bennett gambling crown casino poker room melbourne korean gambling slot machines that win the most www foxwoods casino internet gambling study act casino red wind yelm

kitty glitter slot machines [url=http://tropez.sanosindr6.ru/igrovie-avtomati-v-voronezhe-2011-god/384-2017-04-02.php]играть игровые автоматы бесплатно и без регистраций[/url] casino century edmonton hotel [url=http://sanosindr4.ru/bes-platna-igrovie-avtomati-onlayni/772-2018-02-22.php]скачать игровые аппараты бесплатно пробки[/url] free casino games at [url=http://drueckglueck.sanosindr5.ru/igrovie-avtomati-igrat-besplatno-i-bez-registratsii-seyf/275-2016-12-20.php]игровые автоматы для мобилки[/url] agua caliente casino resort spa rancho mirage [url=http://bgo.sanosindr3.ru/igrovie-avtomati-v-habarovske-adresa-i-tseni/984-2018-08-12.php]новоматик игровые автоматы скачать бесплатно[/url] casino junket [url=http://casino-mrgreen.sanosindr.ru/igrovie-avtomati-sumasshedshie-frukti-besplatno/559-2017-09-24.php]скачать обезьянки бесплатно игровые аппараты[/url]

g fed casino no deposit bonus gambling winnings of any amount is taxable income gambling the hidden addiction horizon casino resort casino in job las search texas vegas
546345465346465


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Következő » 

 

Profilkép
Elérhetőség

Szerkesztő:kitty

Ezen a hotmail címen elérhettek !!

titokzatoscapak@hotmail.com

Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Január >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Statisztika

Online: 8
Összes: 196228
Hónap: 6936
Nap: 171