Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A korall

virágállatok vagy korallok (Anthozoa) osztálya a csalánozók (Cnidaria) törzséhez tartozó tengeri organizmusok. A korallok közé tartoznak a trópusi óceánokban élő korallzátonyokat alkotó organizmusok, amelyek kalcium-karbonátot kiválasztva hoznak létre szilárd vázat.

 

Elterjedésük 

 

 

A korallzátonyok elterjedési területei.

A virágállatok minden trópusi és szubtrópusi tengerben, valamint a mérsékelt övtengereiben megtalálhatók. Korallzátonyok főleg a kontinensek melegebb, keleti oldalán fordulnak elő, mert a nyugati részen hideg áramlatok vannak. A leghíresebb korallzátony az ausztráliai Queenslandtől északkeletre található Nagy-korallzátony. A vörös nemeskorall a Földközi-tengerben él. Előfordulnak még kisebb-nagyobb zátonyok pl:Floridai szigeteknél vagy a Bahama-szigeteknél. A korallok nagyon törékenyek. A hajókhorgonyai és a gondatlan búvárok gyakran tesznek kárt bennük. Az emléktárgy-kereskedelem következtében sok faj a kihalás szélére sodródott.

 

Megjelenésük 

 

Egyes 

korallpolipok 2 centiméter hosszúak, a kolóniák 3 méter átmérőjűek is lehetnek. A kolóniák, fajtól függően, néhány centimétertől két méterig nőhetnek évente.

 

Életmódjuk 

 

A virágállatok a tengerfenékbe kapaszkodnak, és egyesével vagy több ezer korallpolipból kolóniákban élnek. A korallok 20-200 méteres mélységben találhatók. Évente körülbelül 1cm-t nőnek. Táplálékuk állati 

plankton, melyet tapogatóikkal fognak meg. A kőkorallok azalgákat és a bennük szimbiózisban élő algák termékeit is fogyasztják.

   

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Elérhetőség

Szerkesztő:kitty

Ezen a hotmail címen elérhettek !!

titokzatoscapak@hotmail.com

Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Február >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Statisztika

Online: 1
Összes: 221734
Hónap: 9479
Nap: 224